Algemeen

Matige alcoholconsumptie verkleint het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 (suikerziekte) met 40%. In 2011 hadden in Nederland ruim één miljoen mensen diabetes. Het aantal neemt sterk toe, onder andere door de vergrijzing en de toename van overgewicht. Sinds 2000 is het aantal bij mannen verdubbeld, en bij vrouwen een toename van 65%.

Er wordt onderscheid gemaakt in:

  • Diabetes type 1: hierbij produceert het lichaamonvoldoende insuline;
  • Diabetes type 2: hierbij is het lichaam ongevoelig geworden voor insuline.

Van alle mensen met diabetes heeft minder ca. 10% diabetes type 1 diabetes en heeft ruim 90% diabetes type 2. Dit wordt ook wel ‘ouderdomssuiker’ genoemd.

De eerste aanwijzingen dat matige alcoholconsumptie het risico op diabetes type 2 zou verlagen, kwamen ruim 20 jaar geleden al uit epidemiologisch onderzoek (Stampfer, 1988; Rimm, 1995). Ook zijn er indicaties dat matige alcoholconsumptie de insulinegevoeligheid bevordert (Vitelli, 1996). Uit een systematische analyse van de resultaten van 32 onderzoeken wordt geconcludeerd dat matige alcoholconsumptie leidt tot een 33 –56% lagere incidentie van diabetes mellitus type 2 (Howard, 2004). Uit een analyse van 20 onderzoeken komt eveneens een beschermend effect van matige alcoholconsumptie op de ontwikkeling van diabetes type 2 naar voren. Het verband is U-vormig.Matige alcoholconsumptie resulteert bij vrouwen in een 40% lager risico op diabetes mellitus type 2 en bij mannen tot een 13% lager risico in vergelijking met geheelonthouding.

Toename van de insulinesecretie door de pancreas en afname van de gevoeligheid voor insuline zijn belangrijke factoren die leiden tot de ontwikkeling van diabetes type 2. Recent onderzoek geeft aanwijzingen dat matige alcoholconsumptie samengaat met een lagere insulinespiegel in het bloed en leidt tot een verbetering van de insulinegevoeligheid (Meyer, 2003; Kenkre, 2003; Greenfield, 2003). Mogelijk speelt ook het eiwit adiponectine hierbij een rol (Beulens, 2007).

 

Referenties

Beulens JW e.a. The effect of moderate alcohol consumption on adiponectin oligomers and muscle oxidative capacity: a human intervention study. Diabetologia, 2007; (50 (7):1388-92.
Greenfield JR e.a. Moderate alcohol consumption, estrogen replacement therapy, and physical activity are associated with increased insulin sensitivity: is abdominal adiposity the mediator? Diabetes Care 2003;26(10):2734-2740.
Howard AA e.a. Effect of alcohol consumption o diabetes mellitus: a systematic review. Ann Intern Med 2004; 140(3):211 –219.
Kenkre PV e.a. Serum insulin concentrations in daily drinkers compared with abstainers in the New Mexico elder health survey. J Gerontol A Biol Sci Med Sci 2003;58(10):M960-963.
Meyer KA e.a. Alcohol consumption patterns and HbA1c, C-peptide and insulin concentrations in men. J Am Coll Nutr 2003;22(3):185-194.
Rimm EB e.a. Prospective study of cigarette smoking, alcohol use, and the risk of diabetes inmen. BMJ 1995; 310:555-59.
Stampfer MJ e.a. A prospective study of moderate alcohol drinking and risk of diabetes in women. Am J Epidemiol 1988; 128:549-58.
Vitelli LL e.a. Association of dietary composition with fasting serum insulin lever –the ARIC-Study. Nutr Metab Cardiovasc Dis 1996; 6:194-202.

Hoofdthema's