6 januari 2013

Terwijl gemeenten en supermarkten en cafés worstelen om de nieuwe leeftijdsgrens voor alcohol te handhaven, komt er hulp uit onverwachte hoek: Nederlands bekendste dj, Armin van Buuren, trekt vanaf vandaag ten strijde tegen alcoholmisbruik.

Dat is hard nodig, want het blijkt in de eerste dagen van het jaar kinderlijk eenvoudig voor jongeren tot achttien jaar om nog steeds alcohol te kopen. De vijf keer tot beste dj ter wereld verkozen Van Buuren zal een jaar lang het gezicht zijn van een grote campagne tegen alcoholmisbruik. Hij heeft als ambassadeur een speciaal nummer hiervoor gecomponeerd: Save My Night.

De reden om dat allemaal te doen, is dat de artiest zich groen en geel ergert aan overmatig alcoholmisbruik tijdens optredens. „Ik ben niet tegen het drinken van een biertje. Maar als je weet wat ik allemaal zie als ik optreed, dan word je daar niet vrolijk van”, legt Van Buuren uit.

De praktijk blijkt niet makkelijk. Gemeenten geven ronduit toe dat ze helemaal niet klaar zijn om het 1 januari ingevoerde alcoholverbod te handhaven. 40% van de gemeenten had vorige maand hiervoor nog geen mensen aangesteld.

Feije Dillema, directeur van adviseur Bureau Horeca Bijzondere Wetten (BHBW) kent de gevolgen. „In de laatste week van december hebben we nog een jeugd- en alcoholonderzoek gedaan. Toen hebben we 14- en 15-jarigen naar supermarkten gestuurd om drank te kopen. In 85% van alle gevallen werd gewoon drank verstrekt.”

De BHBW-directeur zegt wel een oplossing te hebben. „Met supermarkten en horecagelegenheden in Almere en Roermond hebben afgesproken dat ze tegen een bedrag van 690 euro per jaar mystery guests op bezoek krijgen. Als je je aan de wet houdt, kost het je niks en krijg je dat geld terug. Wordt er een overtreding geconstateerd, dan wordt een deel ingehouden.”

Volgens algemeen directeur Philip de Ridder van Heineken is het van het grootste belang dat gemeenten hun zaken op orde krijgen. De bierbrouwerijen hebben zich volgens De Ridder loyaal opgesteld om de drankleeftijd te verhogen van 16 naar 18 jaar.

„Maar we hebben de overheid juist met name gewezen op de naleving van de nieuwe regel. In Nederland nemen we vaak van dit soort maatregelen, maar aan handhaving ontbreekt het nogal eens. We kunnen ons geen tweede rookverbod veroorloven.”

 

Bron: De Telegraaf

Hoofdthema's