Zouden ze ons dankbaar zijn, de ministers Schäuble (Duitsland) en Geens (België)? Nederlandse automobilisten uit de grensstreek gooien massaal hun tank vol bij de buren. En dat kost de Nederlandse overheid geld. De schatkist loopt daardoor meer dan een miljard accijnseuro’s per jaar mis, volgens berekeningen van organisaties als de BOVAG. Geld dat de ooster- […]
Zouden ze ons dankbaar zijn, de ministers Schäuble (Duitsland) en Geens (België)? Nederlandse automobilisten uit de grensstreek gooien massaal hun tank vol bij de buren. En dat kost de Nederlandse overheid geld. De schatkist loopt daardoor meer dan een miljard accijnseuro’s per jaar mis, volgens berekeningen van organisaties als de BOVAG. Geld dat de ooster- en zuiderburen wél innen.
Accijns kost geld
Accijnsverhoging lijkt zo aantrekkelijk om snel meer belasting te innen. Maar in feite kost accijnsverhoging alleen maar geld. Niet alleen omdat Nederlanders hun tank volgooien bij de buren. Ze doen steeds vaker boodschappen over de grens. En hoe groter de verschillen zijn in btw en accijns, hoe verder je wilt omrijden om voordeel te halen. De grens begint al zo’n beetje bij Utrecht, berekende Forum vorige maand.
Ondernemers lopen geld mis
Je kunt consumenten moeilijk ongelijk geven, als ze voordeliger kunnen winkelen in België of Duitsland. Maar het wrange is dat een belangrijk deel van die prijsverschillen op het conto komt van belastingen en accijnzen. Het dagje uit, wordt zo een dagje gemiste inkomsten voor Nederlandse ondernemers en de schatkist. 


Schatkist is verliezer
Een beetje meer aandacht voor de ‘grensgevallen’ zou de rekenmeesters van het kabinet sieren. Grenzen zijn niet meer de obstakels die ze twintig jaar geleden waren, burgers zijn mobieler dan ooit. De korte slag van extra inkomsten door belastingverhoging wordt tenietgedaan door het langzame verlies van inkomsten aan het buitenland. Dat is 
jammer. Want het kost niet alleen geld, het kost ook banen. 


Accijns niet verhogen
Het kabinet zou geen dief van de eigen portemonnee moeten zijn en de accijnzen dus in elk geval niet verder moeten verhogen zoals het nu van plan is. Dat is goed voor de economie. En beter voor de begroting. Klinkt toch niet slecht? 


Wouter Brookman
Secretaris fiscale zaken
Bron: www.vno-ncw.nl