Veel kroegen en discotheken zijn volgend jaar alleen nog open voor mensen van 18 jaar en ouder. Ze verhogen de toegangsleeftijd om boetes te voorkomen, in verband met het verbod op alcohol voor minderjarigen. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS. Vanaf 1 januari 2014 mogen minderjarigen geen alcohol meer drinken in een openbare […]
Veel kroegen en discotheken zijn volgend jaar alleen nog open voor mensen van 18 jaar en ouder. Ze verhogen de toegangsleeftijd om boetes te voorkomen, in verband met het verbod op alcohol voor minderjarigen. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS.
Vanaf 1 januari 2014 mogen minderjarigen geen alcohol meer drinken in een openbare gelegenheid. Horecagelegenheden die zich niet aan die wet houden, lopen het risico hoge boetes te krijgen. Na drie boetes kunnen zij hun zaak sluiten.
Pieter Baaij van scholierencafé De Koperen Kraan in Bussum stelt daarom een leeftijdsgrens van 18 in. “In het weekend is het te druk om te controleren wie stiekem bier haalt voor minderjarigen. Dus daar kunnen we niet aan beginnen”, zegt hij. “En dat geldt voor alle kroegen in mijn gemeente.”
Hij verliest dan wel de helft van zijn klantenbestand. “Ik heb dit café al 25 jaar en het loopt goed zo, maar ik heb geen keuze.”
De gemeente Bussum steunt het principe dat jongeren minder moeten drinken, maar maakt zich wel zorgen over de effecten op korte termijn. “Jongeren van 16 en 17 die nu al uitgaan, kunnen nergens meer heen”, zegt een woordvoerder. “Wij vrezen meer hangjeugd en denken na over alternatieven, zoals een apart jeugdcafé.”
Wethouder Jannes Janssen van de gemeente Hardenberg, waar het bestuur al jaren probeert het aantal ‘zuipketen’ terug te dringen, heeft dezelfde vrees. Om te voorkomen dat jongeren de zuipketen meer gaan opzoeken, heeft hij een brief gestuurd aan ouders. Ook komen er extra controles, onder meer bij verenigingen.
In Haarlem gaan bekende scholierencafés zoals De Koning en 023 dicht voor jongeren onder de 18. Volgens de horeca daar betekent dat zeker duizend jongeren worden buitengesloten. De gemeente is ook bezorgd, maar denkt nog na over maatregelen.
Horeca in Brabant maakt zich ook zorgen over ‘alcoholtoerisme’, zegt regiovoorzitter Kees Goossens van Horeca Nederland. “Over de grens in Duitsland of België kunnen ze nog wel drinken, dus wat let ze om met de bus of scooter iets verderop te gaan?”
Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland heeft geen cijfers, maar bevestigt dat veel kroegen de minimumleeftijd verhogen om risico’s te vermijden. De politie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten willen niet reageren op de zorgen over meer overlast.
Bron: NO