18 december 2013

België reageert met ergernis   op plannen om een ’zuipexpress’ vanuit Brabant en Limburg te organiseren. Die moet Nederlandse jongeren onder de 18 die vanaf 1 januari geen alcohol mogen drinken, vervoeren naar Belgische uitgaanscentra waar ze wel bier  krijgen.

Een woordvoerder van de Belgische regio Noordoost-Limburg vreest ’dronkenmanstoestanden’. „Als dit georganiseerd gebeurt, gaan wij ons beraden hoe we hiermee moeten omgaan”, zei hij op de Vlaamse radio.

Het idee voor de speciale buslijn komt van twee jonge Brabantse ondernemers Rick van Heeswijk (24) en Mark Foolen (26). „Ik heb een mooie tijd gehad toen ik 16 en 17 jaar oud was, dat mogen ze jongeren niet afnemen. En het mag gewoon wat we doen. Nu gaan er ook hele busladingen jongeren naar bijvoorbeeld Salou in Spanje.”

De pendeldienst gaat de Nixpress heten, als provocerend gebaar naar de overheid die via de NIX18-campagne duidelijk maakt dat alcohol voor het achttiende jaar voorbij is.

De Nixpress krijgt veertig opstapplaatsen in heel Brabant en Limburg. Van daaruit wordt in eerste instantie gereden naar discotheken in het Belgische Bree en Hoogstraten. „We beginnen de dienst per 1 februari. Veel jongeren twijfelen of het allemaal zo’n vaart zal lopen met het alcoholverbod. Daar komen ze dan in januari achter en dan kunnen ze daarna via ons naar België waar ze wel met een biertje in de hand kunnen gaan stappen”, zegt Rick van Heeswijk.

„Zodra er overlast is treden we op”, zegt burgemeester Tinne Rombouts van Hoogstraten. Ook haar collega Liesbet Vanderauwera van Bree is onverbiddelijk: „Als de drankbussen overlast veroorzaken, zullen we niet aarzelen om maatregelen te nemen.”

Volgens de zegsman van de politie zijn de bussen voorlopig niet verboden maar wil de politie wel alvast met de uitbaters van de disco’s rond de tafel gaan zitten en afspraken maken.

Een woordvoerster van Dancing High Street in Hoogstraten ziet echter niet meteen problemen. „De Nederlandse feestvierders zijn welkom, maar ook hier zullen ze zich aan de wetgeving moeten houden. Wie geen 18 is, krijgt enkel bier, geen sterke drank.”

De Brabantse verslavingsinstelling Novadic-Kentron keurt het initiatief van de twee twintigers scherp af. „Het optrekken van de leeftijdsgrens naar 18 jaar gebeurt niet voor niks. Deze actie is een rechtstreekse ondermijning van de wetgeving”, aldus woordvoerder Bernard van het Klooster. „Ouders moeten maar eens goed nadenken of zij hun kinderen wel mee laten gaan met zo’n busreis”, aldus Van het Klooster.

Cafés in Nederland hebben overigens in eerste instantie weinig te vrezen van de nieuwe wet. Ze krijgen bij eerste overtredingen alleen een waarschuwing. Bovendien gaan veel gemeenten niet direct op 1 januari controleren. De meeste gemeenten zeggen dat ze later in het jaar wel zullen handhaven, maar meer dan de helft legt daarbij geen boetes op. Daarnaast willen tientallen gemeenten helemaal niet controleren op drankverkoop.

 

Bron: De Telegraaf

Hoofdthema's