4 april 2014

De accijnsverhoging van vorig jaar op onder meer alcohol, tabak en brandstof heeft het Rijk geen extra inkomsten opgeleverd. Voor het eerst sinds 2005 was de accijnsopbrengst lager dan het jaar ervoor. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vrijdag. De accijnzen leverden de schatkist in 2013 10,9 miljard euro op, ruim 400 miljoen euro minder dan in 2012, blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Er kwam vooral minder accijns binnen via de verkoop van tabak: 2,2 miljard euro, 430 miljoen euro minder dan een jaar eerder. Vrijdag weet sigarettenfabrikant Philip Morris, die bekendmaakte de fabriek in Bergen op Zoom te sluiten, de afnemende omzet in Nederland nog aan de nieuwe belastingregels.

De benzineaccijns bracht 110 miljoen euro minder op, de accijns op sterke drank 42 miljoen minder. Wijn- en bieraccijnzen brachten wel meer op dan een jaar eerder: respectievelijk 32 miljoen en 25 miljoen euro meer.

Door de hogere accijnzen (6 procent hoger op gedistilleerd, 10 procent hoger op bier) wijken veel Nederlanders in de grensstreek uit naar winkels in Duitsland en België. Ook benzinepomphouders aan de grens klagen dat klanten hun heil in de buurlanden zoeken.

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) bestrijdt deze logica overigens in een brief aan de Tweede Kamer. Hij zegt dat de lagere opbrengst aan tabaksaccijnzen in 2013 vooral kwam, doordat rokers voor de prijsverhoging veel sigaretten hadden ingeslagen. Hij noemt de daling van de inkomsten voor de schatkist ’tijdelijk’.

Wiebes schrijft ook dat in Nederland bijna dezelfde hoeveelheid benzine wordt getankt als gebruikt, wat volgens hem aantoont dat bij ‘een toenemend prijsverschil voor benzine met onze buurlanden geen (toenemende) weglek optreedt’.

 

Bron: Elsevier

Hoofdthema's