Vrouwen zouden minder goed tegen alcohol kunnen dan mannen. Zo zouden vrouwen sneller last hebben van een kater en zouden zij sneller dronken worden dan mannen. Kan het vrouwelijk lichaam echt slechter tegen alcohol dan het mannelijk lichaam? En waarom? Radar vraagt het Eva Ehrlich van Alcohol Infolijn van het Trimbos-instituut. Heeft het vrouwelijk lichaam […]
Vrouwen zouden minder goed tegen alcohol kunnen dan mannen. Zo zouden vrouwen sneller last hebben van een kater en zouden zij sneller dronken worden dan mannen. Kan het vrouwelijk lichaam echt slechter tegen alcohol dan het mannelijk lichaam? En waarom? Radar vraagt het Eva Ehrlich van Alcohol Infolijn van het Trimbos-instituut.
Eva Ehrlich, wetenschappelijk medewerker Alcohol Infolijn, bevestigt dat vrouwen sneller last hebben van alcohol dan mannen. Dat heeft volgens Ehrlich te maken met verschillende fysieke lichamelijke verschillen tussen man en vrouw.
Minder ADH-enzymen in de maag
Zo breken vrouwen minder alcohol af in de maag. “Dat heeft met de stofwisseling te maken”, legt Ehrlich uit. “Er zijn minder ADH-enzymen aanwezig in de maag bij vrouwen dan bij mannen. Deze enzymen zorgen in de maag al voor de afbraak van alcohol.”
Minder lichaamsvocht
Daarnaast speelt de hoeveelheid lichaamsvocht in het lichaam ook een rol. “Vrouwen hebben minder lichaamsvocht dan mannen”, legt Ehrlich uit. “Bij vrouwen wordt alcohol daardoor minder verdund. Daarom hebben vrouwen eerder een hoger alcoholpromillage dan mannen.”
Kleinere lever
Naast lichaamsvocht en de aanwezigheid van het ADH-enzym, heeft een vrouwelijk lichaam een kleinere lever, en die lever is betrokken bij de afbraak van alcohol. “Bij een kleinere lever duurt de afbraak van alcohol langer”, legt Ehrlich uit.
Een vrouw heeft dus sneller een hoger alcoholpromillage in het lichaam dan een man. Maar hoeveel kan een vrouw gemiddeld minder drinken dan een man? “Als een man en een vrouw evenveel drinken, raken vrouwen gemiddeld 20 tot 30 procent sneller onder invloed dan mannen”, legt Ehrlich uit.
Daarnaast zijn er verschillende factoren die een rol kunnen spelen in dit getal. Ook de leeftijd van de vrouw heeft invloed op de afbraak van alcohol. “Hormoonspiegels van vrouwen hebben invloed op de alcoholconcentratie in het bloed.”
Ook het tijstip in een hormooncyclus waarop de een vrouw alcohol drinkt is van invloed. “Hoe goed een vrouw tegen alcohol kan, kan verschillen per tijdstip in haar menstruatiecyclus. Zo ligt de snelste afbraak op dag 20 tot 25”, aldus Ehrlich. “Een vrouw kan dus net voor haar menstruatie misschien minder last hebben van alcohol.”
Wie flink drinkt, kan de dag erna last hebben van een kater. Vrouwen hebben daar door bovengenoemde redenen waarschijnlijk sneller last van dan mannen. Voor een kater geldt namelijk het volgende: “Hoe hoger het promillage, hoe meer last je hebt van de gedronken alcohol de volgende dag”, legt Ehrlich uit.
De leeftijd van een vrouw speelt daarnaast ook een rol, denk hierbij aan de overgang. Hoe ouder een vrouw wordt, hoe minder goed zij tegen alcohol kan. “Dat komt door die schommelende hormonen”, legt Ehrlich uit. “Bijvoorbeeld tijdens de overgang. “Alcohol verergert bijvoorbeeld de overgangsklachten, zoals nachtzweet.”
Dat een vrouwelijk lichaam dus meer moeite heeft met het afbreken van alcohol, zit volgens Ehrlich niet “tussen de oren”.
Waarom de ene persoon in het algemeen sneller last kan hebben van alcohol dan de ander, ligt volgens Ehrlich aan de tolerantie van die persoon. Ehrlich benadrukt wel dat, ook al heb je minder last van de hoeveelheid gedronken alcohol dan iemand anders, dit niet betekent dat je minder schade hebt opgelopen door het drinken.
Alcohol drinken beschadigt het lichaam. “De meeste mensen weten dat alcohol je hersenen en lever beschadigt, maar alcohol verhoogt daarnaast ook de kans op kanker. Zo verhoogt het drinken van alcohol de kans op borstkanker bij vrouwen.”
Is een avond flink doorhalen gelijk schadelijk voor je lichaam? Ehrlich benadrukt dat niet drinken altijd beter is dan wel drinken, en dat je het beste het advies van de Gezondheidsraad kunt volgen: wat betekent geen of maximaal één glas alcohol per dag.
Volgens Ehrlich moet je vooral niet binge drinken. Dit betekent meer dan zes glazen per gelegenheid voor mannen en meer dan vier glazen alcohol per gelegenheid voor vrouwen. “Het is niet zo dat je gelijk alle risico’s loopt wanneer je één keertje vier glazen alcohol drinkt, maar doe dit niet één keer per week.”
Bron: Radar