10 juli 2024

De grensregio’s worden door het verbod op tabaksverkoop in supermarkten harder geraakt dan de rest van Nederland. Het Vakcentrum laat weten dat de rokende klant het dorp wordt uitgejaagd. De verwachting is dat zo’n 500 supermarkten het loodje gaan leggen dit jaar . De trek naar Duitsland neemt verder toe. Sinds afgelopen maandag mogen supermarkten en horecagelegenheden geen tabak meer verkopen. Het verbod per 1 juli geldt ook voor aanverwante producten, zoals vapes. De rookvrije generatie komt met het verkoopverbod in supermarkten een belangrijke stap dichterbij, liet demissionair staatssecretaris Van Ooijen in april weten. Vanuit gezondheidsoverwegingen is dat positief te noemen.

Sneuvelen
Het SEO Economisch Onderzoek, dat onderzoek doet in opdracht van overheid en bedrijfsleven, heeft evenwel berekend dat hierdoor dit jaar zo’n 500 supermarkten zullen sneuvelen. Daarbij wordt geen geografisch onderscheid gemaakt, maar het ligt voor de hand
dat de grensstreek harder geraakt wordt, laat het Vakcentrum weten. „En laten daar nu ook net de kleinere dorpen liggen waarvoor de supermarkt zo belangrijk is”, aldus Hans Verweij, woordvoerder namens de belangenbehartiger voor zelfstandig retailondernemers.

Goed voorbeeld hiervan is het Gelderse dorpje Kilder , waar Marcel Lanke al jaren een buurtsupermarkt runt. Hij zegt maar liefst 5000 euro omzet per week mis te lopen door het verbod op tabaksverkoop. „Dat is op jaarbasis 240.000 euro. Het wordt heel ingewikkeld om alles dan nog rond te rekenen”, zegt de verontwaardigde ondernemer , die maar al te goed begrijpt dat zijn klanten nu zes kilometer verderop in Duitsland hun rookwaar halen en dan ook hun andere boodschappen daar gelijk doen. Gerard Bruil, Plus-ondernemer in het nabijgelegen Wehl, onder de rook van Doetinchem, kan het beamen. Het dorp ligt zo’n twaalf kilometer verwijderd van de grens met Duitsland. “De afgelopen weken liep het omzetaandeel van rookwaren al fors terug, mede door de hoge tabaksprijzen. Sinds maandag verkopen we helemaal geen tabak meer , en toch hebben tientallen klanten er nog vragen over”, laat hij weten. „Consumenten trekken helaas de grens over , en dat is slecht voor de Nederlandse winkels.”

Teun Dijkhof uit Heerde is zo’n klant. Hij is helemaal naar de Kaufland in Emmerich afgereisd voor de weekboodschappen. Voor een multi-pack van tien pakjes Van Nelle betaalt hij omgerekend per pakje twaalf euro, in Nederland het dubbele. Ook heeft hij voor een
bekende een pakje sigaretten meegenomen voor twintig euro. Een pakje dat bij ons 25 euro kost. „Het is niet goed dat ze nu in Nederland de verkoop van tabak zo aan banden leggen, dat hoeft de overheid voor ons niet te bepalen”
, vindt hij. „Het wel of niet kopen van sigaren en sigaretten hoort een keuzevrijheid te zijn.”

Staatsloterij
Klanten zoeken vanaf maandag hun heil ook meer bij tabaksspeciaalzaken. Dimmendaal Sigarenmagazijn in het centrum van Doetinchem heeft het deze dagen duidelijk drukker . “Dat heeft absoluut te maken met de nieuwe wetgeving, maar het komt ook wel door een extra trekking van de Staatsloterij”, meldt eigenaresse Henny Koekman. Tegelijkertijd merkt ook zij op dat veel Achterhoekers de grens overgaan voor tabaksaankopen.

Prijsverschil
Plus Koenders in het veertig kilometer noordelijker gelegen grensdorp Eibergen heeft vanwege het nieuwe beleid bijzondere maatregelen getroffen. Eigenaresse Annie Harmsen heeft schuin tegenover haar supermarkt een tabaksspeciaalzaak geopend. De Tobacconist is er om de klanten in het dorp te houden en de leefbaarheid te waarborgen. „We zagen de afgelopen weken al een lichte toename van klanten. Gisteren en vandaag is het ook drukker, maar we merken tegelijkertijd een enorme afvloeiing. Met name shag en potten tabak worden in Duitsland gekocht. Er zijn klanten die alleen vloei of hulzen hier halen. Het is
eigenlijk niet meer uit te leggen”, vindt Harmsen. Het prijsverschil is ook enorm. Een roker telt sinds 1 april in Nederland voor een pakje shag van vijftig gram maar liefst 24,62 euro neer. In Duitsland is het ongeveer de helft minder.

Het Vakcentrum concludeert dat de roker gaat reizen om te voorzien in de behoefte aan tabak. Het voortbestaan van 500 supermarkten wordt volgens Hans Verweij niet zozeer bedreigd door het verlies aan rookwarenomzet alleen, maar ook alle andere boodschappen worden dan elders gedaan. De rokende klant wordt het dorp uitgejaagd en het verdwijnen van de lokale supermarkt zal de aanloop bij andere winkels en horeca doen inzakken, verwacht hij.

Bron: De Telegraaf

Hoofdthema's