18 september 2024

Deze week zijn de nieuwe cijfers rondom alcohol en zwangerschap gepubliceerd. De Monitor Mentale Gezondheid en Zwangerschap 2023 van het Trimbos Instituut laat zien dat het aantal zwangere vrouwen dat, ondanks dat ze wisten dat ze zwanger waren, dronk tijdens de zwangerschap is gedaald naar 1.9%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 2016 lag dit percentage nog op 4.7%. In het Nationaal Preventieakkoord is de ambitie opgeschreven om het aantal zwangere vrouwen dat heeft gedronken terwijl zij wisten dat ze zwanger waren te laten dalen naar 2% in 2040. Met de daling naar 1.9% in 2023 is deze ambitie nu al gehaald. STIVA is daar uiteraard erg blij mee.

Meer dan ooit zijn we ons bewust van wat wel en niet goed voor ons is. Hoeveel we bewegen, maar ook wat we eten en drinken. Een evenwichtige levensstijl is belangrijk, want het kan heel veel problemen in de toekomst voorkomen. Gelukkig valt er tegenwoordig veel te kiezen. De sleutel is balans.

Peter de Wolf (directeur STIVA): “In het Nationaal Preventieakkoord is een aantal ambities afgesproken om problematisch alcoholgebruik te verminderen.
STIVA zet zich in om de ambities uit het Nationaal Preventieakkoord te bereiken en zal zich hiervoor ook blijven inzetten. Het is supermooi dat dit target ruim voor 2040 al is gehaald, maar uiteraard willen we dat dit percentage nog verder zal dalen naar de 0%. Want alcohol en zwangerschap gaan niet samen. Dit betekent natuurlijk niet dat je nooit mag drinken.
Een lekker drankje past prima in een evenwichtige levensstijl. Maar een evenwichtige levensstijl betekent ook dat je soms niet moet drinken. Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Drink dan nu even niet.”

Bron: STIVA

Hoofdthema's