Er zijn veel etiketteringsvoorschriften voor alcoholhoudende dranken. Een Europese etiketteringsverordening geldt als één van de belangrijkste. Ook in de Nederlandse Warenwet zijn voorschriften opgenomen.
Onderstaande informatie heeft als doel producenten en ook importeurs te helpen bij het opstellen van etiketten volgens voorschriften uit EU-verordening 1169/2011 (ook wel: Europese etiketteringsverordening). Deze is rechtstreeks van toepassing in Nederland en andere EU-lidstaten. Voor een goed inzicht in de verplichte voorschriften is het bezit van deze verordening onontbeerlijk. In Nederland is deze vertaald in het Warenwetbesluit informatie levensmiddelen (WIL).
In het WIL staat een aantal aanvullende bepalingen zoals de hoogte van boetes bij het niet-naleven van deze EU-verordening 1169/2011. Ook is opgenomen dat de etikettering van levensmiddelen altijd ten minste in de Nederlandse taal moet plaatsvinden (zie artikel 15), indien deze in Nederland in de handel worden gebracht. Als er op onderstaande pagina’s wordt gesproken over artikelen, dan worden artikelen uit EU-verordening 1169/2011 bedoeld.
Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze info. SpiritsNL is niet aansprakelijk voor de gevolgen van eventuele onvolkomenheden en/of onjuistheden. Het is belangrijk dat gebruikers zelf nagaan of alle voorschriften uit de EU-verordening 1169/2011 (en mogelijke andere nationale en/of Europese etiketteringsvoorschriften) worden nageleefd.
Alle aanduidingen moeten:
De benamingen van dranken als vieux, brandewijn, inmaakbrandewijn of vruchtenbrandewijn moeten in hetzelfde gezichtsveld vergezeld gaan van de aanduiding “gedistilleerd” of “gedistilleerde drank” (vroeger artikel 9, lid 2 van EU-verordening 110/2008 en heden artikel 10, lid 3 van EU-verordening 2019/787). Wanneer echter sprake is van een suikergehalte van 100 gram of meer per liter, moet het woord “likeur” vermeld worden.
In hetzelfde gezichtsveld moeten, dus alles hetzij op het vóór-etiket, hetzij op het achter-etiket (art. 13(5) van EU-verordening 1169/2011):
Indien van toepassing; de datum van houdbaarheid of uiterste consumptiedatum behoeft niet meer in hetzelfde gezichtsveld (art. 13(f) van EU-verordening 1169/2011 en Bijlage X).
Op verpakkingen waarvan het grootste vlak kleiner is dan 10 cm² mag worden volstaan met een aanduiding van de benaming, eventuele allergenen, de netto-hoeveelheid en de datum van minimale houdbaarheid, respectievelijk de uiterste consumptiedatum (artikel 16 van EU-verordening 1169/2011).
Alle vermeldingen die in woord of beeld onjuist en onvolledig zijn, een onjuiste indruk wekken of misleidend zijn m.b.t. de aard, identiteit, eigenschappen, kenmerken, de hoeveelheid, samenstelling, land van oorsprong of plaats van herkomst, wijze van bereiding, verkrijgbaarheid of de houdbaarheid (art. 7 van EU-verordening 1169/2011).
Sinds 1978 heeft de branche zelf regels opgesteld waaraan reclame voor alcoholhoudende producten moet voldoen. Herhaaldelijk zijn die regels vernieuwd naar de laatste stand van zaken op technologisch gebied. Hoewel het hier om zelfregulering gaat, rusten er op niet-naleving sancties, zoals het niet langer publiceren van de advertentie, een berisping of maximaal € 50.000,- boete. De regels zijn afdwingbaar omdat ook de media partij zijn bij deze Code via de Stichting Reclamecode.
Ook etiketten vallen onder de regels van de code. Hierna volgen de voornaamste voorschriften:
Uiteraard geldt de officiële tekst van de Code als uitgangspunt, het bovenstaande is een greep uit de voornaamste regels die ook op etikettering betrekking kunnen hebben. Raadpleeg bij twijfel altijd tevoren uw contactpersoon bij SpiritsNL.
Alle verplichte vermeldingen moeten in de Nederlandse taal op het etiket zijn aangegeven (art. 15. van EU-verordening 1169/2011, en artikel 3 Warenwetbesluit Informatie Levensmiddelen). Hierbij gaat het in de praktijk om de benaming of categorie-aanduiding, een eventuele kwalitatieve ingrediëntendeclaratie, de declaratie voor allergene stoffen en de ingrediëntendeclaratie (een verplichting middels zelfregulering) en verder hetgeen vermeld is onder de punten houdbaarheid en aanwijzing omtrent bewaring. Ook geïmporteerde producten moeten hieraan voldoen.
In een aantal lidstaten is hierover opgenomen, dat deze aanduidingen in één van de talen van de lidstaten moeten zijn vermeld met daarbij wel de opvatting dat het gaat om voor de consument begrijpelijke taal. De Nederlandse wetgever heeft echter bepaald dat dit de Nederlandse taal moet zijn. De EU wetgeving biedt daarvoor de ruimte (art. 15 van EU-verordening 1169/2011).
Sinds 1994 dienen verpakkingen te voldoen aan de essentiële eisen die zijn opgenomen in EG-richtlijn 94/62 (heden in Nederland omgezet in Besluit beheer verpakkingen). Een van deze eisen uit de richtlijn staat in bijlage II punt 1 van de EG-richtlijn: ‘Eisen betreffende de vervaardiging en de samenstelling van verpakking – Verpakking moet zodanig worden vervaardigd dat volume en gewicht van de verpakking worden beperkt tot de minimale hoeveelheid die nodig is om het vereiste niveau van veiligheid, hygiëne en aanvaardbaarheid voor het verpakte produkt en voor de consument te handhaven.’ Deze eis is eveneens terug te vinden in artikel 3 van het Besluit beheer verpakkingen.
Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze info. SpiritsNL is niet aansprakelijk voor de gevolgen van eventuele onvolkomenheden en/of onjuistheden. Het is belangrijk dat gebruikers zelf nagaan of alle voorschriften uit de EU-verordening 1169/2011 (en mogelijke andere nationale en/of Europese etiketteringsvoorschriften) worden nageleefd.
Volgens artikel 17 van EU-verordening 1169/2011 mag uitsluitend die benaming worden gebruikt voor eet- of drinkwaar, die in een wettelijk voorschrift is voorgeschreven of de algemeen gebruikelijke benaming. Een fabrieksnaam, handelsmerk of fantasienaam mag niet als benaming worden gebruikt.
Voor de benaming van een groot aantal soorten gedistilleerd zijn definities opgenomen in verordeningen van de Commissie en in de verouderde EU-verordening 110/2008 en diens opvolger EU-verordening 2019/787, die van toepassing is met ingang van 25 mei 2021. Voor de gedistilleerd producten met een alcoholgehalte van 15% vol. of meer, die niet met een soortnaam (whisky, rum, jenever, likeur etc.) voorkomen in de EU-Verordening, geldt dat de benaming “Gedistilleerd” of “Gedistilleerde Drank” op het etiket moet worden vermeld (artikel 9, lid 2 van 110/2008 of vanaf medio 2021 artikel 10, lid 3 van EU-verordening 2019/787). Voor bepaalde likeuren, als Apricot Brandy en Cherry Brandy, zijn nadere regels opgesteld voor de vermelding op het etiket over de gebruikte alcohol. Bijlage II categorie 32 likeur onder d of vanaf medio 2021 Bijlage I categorie 33 likeur onder e).
Een gedistilleerde drank die overwegend bitter is maar tevens 100 gram of méér suiker per liter bevat, kan zowel als bitter of likeur of met beide benamingen worden aangeduid (voorheen artikel 9 lid 3 van EU-verordening 110/2008 en heden EU-verordening 2019/787 artikel 10 lid 4).
Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze info. SpiritsNL is niet aansprakelijk voor de gevolgen van eventuele onvolkomenheden en/of onjuistheden. Het is belangrijk dat gebruikers zelf nagaan of alle voorschriften uit de EU-verordening 1169/2011 (en mogelijke andere nationale en/of Europese etiketteringsvoorschriften) worden nageleefd.
Ofschoon deze bepaling niet geldt voor gedistilleerd (art.16.4 van EU verordening 1169/2011), is het wel een feit dat de Europese Commissie gezamenlijk met de Europese gedistilleerd sector, waaronder SpiritsNL, in juni 2019 een Memorandum of Understanding heeft ondertekend waarbij de Europese alcoholsector zichzelf de verplichting heeft opgelegd (via zelfregulering, vergelijkbaar met de vermelding van het zwangerschapslogo op flessen gedistilleerd) om per eind 2020 25% van alle gedistilleerdflessen (SKU’s) te voorzien van voedingswaarden (kilojoules (kj) en kilocalorieën (kcal)) per 100ml op het etiket. Hiernaast mag het ook nog per unit, waarvoor de branche 30ml hanteert. Per eind 2021 moet dit naar 50% van alle gedistilleerd en per eind 2022 moeten 66% van alle gedistilleerd dit op het etiket hebben staan.
Voorbeelden etiketteren van voedingswaarden:
Uitgesloten van de reikwijdte van de bepalingen van de MoU over de voedingswaardeninformatie op het etiket zijn:
Tegelijkertijd geldt dezelfde inspanning voor de ingrediëntenlijst met dezelfde te behalen percentages naar 66% per einde 2022; alleen behoeft de ingrediëntenlijst niet op het etiket, maar mag deze ook online geplaatst worden waarbij de aantekening dat deze dan wel op een voor de consument eenvoudige wijze toegankelijk dient te zijn, bijvoorbeeld via een app waarmee de consument een QR- of Barcode kan scannen om dan te zien wat de ingrediëntenlijst (en wat meer) is. De online omgeving waar deze informatie over de ingrediëntenlijst te vinden is dient neutraal en informatief te zijn voor de consument.
Lidstaten mogen al, conform art. 41 van de Voedselinformatie verordening 1169/2011, nationale maatregelen nemen voor de vermelding van de ingrediënten voor dranken met een alcoholgehalte van meer dan 1,2 volumeprocent.
Het kan voorkomen dat voor bepaalde producten in sommige Lidstaten wel een (beperkte) verplichting geldt tot ingrediëntenvermelding. Een voorbeeld is in Duitsland de verplichting om bij gebruik van kleurstoffen in het product ‘mit Farbstoff’ te vermelden. Doorgaans is dat gebaseerd op een wettelijke verplichting die bestond vóór de EU wetgeving op dit punt.
Indien op vrijwillige basis wordt overgegaan tot ingrediëntendeclaratie, moeten die ingrediënten wel op de juiste wijze en volledig (dus niet naar eigen keuze) worden vermeld: Vermelding van ingrediënten moet in volgorde van afnemend gewicht, voorafgegaan door het woord “ingrediënten” conform artikelen 18 en 20 van de EU verordening 1169/2011.
Indien gebruik wordt gemaakt van de vermelding “natuurlijke* aroma’s” gelden strikte beperkingen voor de gebruikte aromastoffen of –preparaten (zie Warenwetbesluit additieven, aroma’s en enzymen in levensmiddelen en Europese aromawetgeving EU verordening 1334/2008 artikel 3).
Indien de term „natuurlijk” ter aanduiding van een aroma wordt gebruikt, moeten de aromatiserende componenten volledig van natuurlijke oorsprong zijn. Tevens dient het uitgangsmateriaal van het aroma op het etiket te staan, behalve wanneer het vermelde uitgangsmateriaal niet zou worden herkend in de geur en/of smaak van het levensmiddel. Indien een uitgangsmateriaal wordt vermeld, dient ten minste 95 % van de aromatiserende component van het desbetreffende uitgangsmateriaal verkregen te zijn. Aangezien het gebruik van aroma’s de consument niet mag misleiden, mag het resterende deel van ten hoogste 5 % alleen worden gebruikt voor standaardisering of om het aroma bijvoorbeeld een frissere, pikantere, rijpere, groenere toets te geven. Wanneer minder dan 95 % van de uit het vermelde uitgangsmateriaal afkomstige aromatiserende component wordt gebruikt en het aroma van het uitgangsmateriaal nog steeds herkenbaar is, moet het uitgangsmateriaal bekend worden gemaakt tezamen met de vermelding dat andere natuurlijke aroma’s zijn toegevoegd, bijvoorbeeld cacao-extract waaraan andere natuurlijke aroma’s zijn toegevoegd om een bananensmaak te geven.
Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze info. SpiritsNL is niet aansprakelijk voor de gevolgen van eventuele onvolkomenheden en/of onjuistheden. Het is belangrijk dat gebruikers zelf nagaan of alle voorschriften uit de EU-verordening 1169/2011 (en mogelijke andere nationale en/of Europese etiketteringsvoorschriften) worden nageleefd.
Als in de benaming van een drank een ingrediënt is genoemd of in woord of beeld nadrukkelijk naar een ingrediënt wordt verwezen moet de hoeveelheid van dat ingrediënt op het etiket worden vermeld. (art.9(1)(d) jo art.22 van EU-verordening 1169/2011). Op deze basisregel zijn tal van uitvoeringsbepalingen en uitzonderingen* van toepassing. Om bedrijven te ondersteunen heeft de Europese Commissie een KWID-richtsnoer opgesteld.
Graanjenever, graanwodka, korenwijn of malt whisky hoeven niet aan te geven hoeveel graan/koren/gerst is verwerkt. Likeuren zijn ook vaak uitgezonderd zodat bijvoorbeeld aardbeienlikeur, kaneellikeur of koffielikeur van dit voorschrift is vrijgesteld.
De uitzondering geldt ook voor toevoeging van kleine hoeveelheden voor aromatisering of smaakbepaling en als de hoeveelheid niet bepalend is voor de keus van de consument “omdat de variërende hoeveelheid niet van wezenlijk belang is om het product te karakteriseren of onderscheiden ”.. Hierbij dienen wel extracten van het ingrediënt of natuurlijke aroma’s daarvan (min.90%) te zijn verwerkt.
Een vuistregel is dat vermelding van de kwantitatieve ingrediënten declaratie verplicht is als het ingrediënt van wezenlijk belang is om het levensmiddel te karakteriseren, en te onderscheiden van producten waarmee het kan worden verward.
De kwantitatieve ingrediënten declaratie moet worden vermeldt als volgt:
In de praktijk blijken weinig gedistilleerde dranken onder deze KWID verplichting te vallen.
*Uitzonderingen: zie bijlage VIII, punt 4 van EU-verordening 1169/2011.
Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze info. SpiritsNL is niet aansprakelijk voor de gevolgen van eventuele onvolkomenheden en/of onjuistheden. Het is belangrijk dat gebruikers zelf nagaan of alle voorschriften uit de EU-verordening 1169/2011 (en mogelijke andere nationale en/of Europese etiketteringsvoorschriften) worden nageleefd.
Sinds 25 november 2005 moeten alle levensmiddelen (en dus ook dranken) op het etiket vermelden of er stoffen zijn verwerkt die allergieën kunnen veroorzaken. Er is een lijst met ingrediënten die, indien verwerkt in het levensmiddel, tot gevolg heeft dat op het etiket moet worden vermeld (Bijlage II van EU-verordening 1169/2011). De lijst bevat o.a. granen, eieren, aardnoten, melk, sulfiet.
Omdat bij distillatie van ingrediënten de allergene werking ongedaan wordt gemaakt is er een aantal uitzonderingen voorzien voor deze verplichte vermelding (art. 21 (1) en Bijlage II).
In EU-verordening 1169/2011 aangaande voedselinformatie staan in Bijlage II (pag. 43) de stoffen of producten die allergieën of intoleranties veroorzaken opgesomd. Aangeraden wordt om allergenen in de lijst van ingrediënten te benadrukken met een onderscheidende typografie (bijvoorbeeld lettertype, stijl of achtergrondkleur). Indien er geen lijst van ingrediënten is moet vermeld worden: bevat … gevolgd door de naam van het product of stof opgenomen in Bijlage II. Een allergenen vermelding is niet verplicht wanneer de benaming van het levensmiddel duidelijk verwijst naar de desbetreffende stof of het desbetreffende product.
Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze info. SpiritsNL is niet aansprakelijk voor de gevolgen van eventuele onvolkomenheden en/of onjuistheden. Het is belangrijk dat gebruikers zelf nagaan of alle voorschriften uit de EU-verordening 1169/2011 (en mogelijke andere nationale en/of Europese etiketteringsvoorschriften) worden nageleefd.
Middels EU-richtlijn 76/211/EG (punt 3.1 van Bijlage I) en richtlijn 80/181/EG (punt 1.4 van de Bijlage) moet het in de wettelijk toegestane grootte geëtiketteerd worden: “l” of “L” voor liter of de naam van liter in diverse talen van desbetreffende Lidstaat (“litre” in Engels of “litr” in Tjechisch).
Als de verpakking bestaat uit een aantal verpakte eenheden (flessen), die ook afzonderlijk aan de consument kunnen worden verkocht en die elk eenzelfde hoeveelheid bevatten, dan moet het totale aantal eenheden op die verpakking aangegeven worden, gevolgd door de netto-hoeveelheid (en eventueel het e-teken) die zo’n eenheid (fles) bevat. Op een omdoos b.v.: 12 flessen van 0,70 l likeur (art.8, 9 en 10).
Vanaf medio december 2014 gelden nieuwe minimum hoogtes in de presentatie van verplichte vermeldingen conform EU-verordening 1169/2011. Minimale verplichte lettergrootte met een x-hoogte van 1.2 mm of meer (uitzondering voor netto hoeveelheid art 13(2) en 13(3); Bijlage IV van 1169/2011). Op verpakkingen waarvan grootste oppervlak < 80 cm² is 0.9 mm (x-hoogte) de minimale lettergrootte.
Artikel 13.5 van 1169/2011 stelt dat de navolgende vermeldingen: benaming, netto hoeveelheid van het levensmiddel en het effectieve alcoholvolumegehalte, in hetzelfde gezichtsveld staan.
Artikel 13
Presentatie van verplichte vermeldingen
De verplichte vermeldingen zoals beschreven in artikel 9, lid 1, moeten zodanig op de verpakking of etiket zijn aangebracht dat ze duidelijk leesbaar zijn, met een lettergrootte met een x-hoogte als omschreven in Bijlage IV van minimaal 1,2 mm.
Op verpakkingen waarvan het grootste oppervlak kleiner dan 80 cm2 is, moet een lettergrootte gehanteerd worden van minimaal 0,9 mm.
Lettergrootte meten
Bij het meten van de lettergrootte wordt uitgegaan van de x-hoogte van de letter. Dit is de hoogte vanaf de onderste schrijflijn of basislijn tot aan de bovenste hanglijn.
De benaming en nettogewicht moeten in hetzelfde gezichtsveld staan, aangevuld met het alcoholgehalte.
De houdbaarheidsvermelding (niet voor gedistilleerde dranken, wel voor alcoholische mixdranken) hoeft dus niet meer in hetzelfde gezichtsveld te staan.
Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze info. SpiritsNL is niet aansprakelijk voor de gevolgen van eventuele onvolkomenheden en/of onjuistheden. Het is belangrijk dat gebruikers zelf nagaan of alle voorschriften uit de EU-verordening 1169/2011 (en mogelijke andere nationale en/of Europese etiketteringsvoorschriften) worden nageleefd.
Voor gedistilleerde dranken vanaf 15% alcohol en advocaat geldt in de EU een sinds 1988 bestaande reeks toegestane inhoudsmaten. Deze reeks is ontleend aan de EU-richtlijn 2007/45 en in Nederland opgenomen in het Warenwetbesluit hoeveelheden voorverpakkingen. Deze stelt regels ter uitvoering van EU-richtlijn 76/211/EEG en EU-richtlijn 2007/45/EGdie betrekking hebben op de aanduiding van hoeveelheden op voorverpakte producten. Daarin is vermeld: Het is verboden voorverpakte gedistilleerde dranken ten verkoop te hebben, te verkopen en/of af te leveren anders dan in voorverpakkingen met de volgende nominale volumina : 0,10 – 0,20 – 0,35 – 0,50 – 0,70 – 1,00 – 1,50 – 1,75 – 2,0. (onder de 0,10 en boven de 2,0 is vrij).
Het spreekt voor zich dat ingevoerde producten, ook uit Derde landen, moeten voldoen aan deze reeks. De wettelijk toegestane marge voor afwijking bedraagt voor flessen van 0,70 en 1 liter: minus 15 milliliter. Voor flessen die zijn afgevuld volgens het e-Teken “e” geldt een bijzondere regeling. Het ℮-teken mag worden gebruikt bij toepassing van een door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit erkend bedrijfscontrolesysteem, nadat er metrologisch advies over is uitgebracht door de in het Besluit Hoeveelheden Voorverpakkingen bedoelde metrologische instantie.
In EU-richtlijn 2007/45/EG is opgenomen dat bepaalde producten, waaronder gedistilleerde dranken, uitsluitend in standaardhoeveelheden verkocht mogen worden. Voor gedistilleerde dranken worden deze regels nu opgenomen bij dit besluit.
Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze info. SpiritsNL is niet aansprakelijk voor de gevolgen van eventuele onvolkomenheden en/of onjuistheden. Het is belangrijk dat gebruikers zelf nagaan of alle voorschriften uit de EU-verordening 1169/2011 (en mogelijke andere nationale en/of Europese etiketteringsvoorschriften) worden nageleefd.
Op etiketten van dranken met minder dan 10 procent alcohol (bijlage X, 1.d van EU-verordening 1169/2011) moeten een datum van minimale houdbaarheid vermeld worden. Deze vermelding bestaat uit de woorden: – ‘ten minste houdbaar tot …’ wanneer in de datumaanduiding de dag is vermeld. – ‘ten minste houdbaar tot einde …’ in de andere gevallen (bijlage X, 1.a). Bovenstaande vermelding gaat vergezeld van hetzij de datum of een verwijzing naar de plaats op het etiket waar de datum is aangegeven “ten minste houdbaar tot” gevolgd door de datum.
Etiketten van dranken, die uit microbiologisch oogpunt zeer bederfelijk zijn, zoals lichtalcoholhoudende eierdranken, moeten een uiterste consumptiedatum vermelden voorafgegaan door: “te gebruiken tot…”.
Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze info. SpiritsNL is niet aansprakelijk voor de gevolgen van eventuele onvolkomenheden en/of onjuistheden. Het is belangrijk dat gebruikers zelf nagaan of alle voorschriften uit de EU-verordening 1169/2011 (en mogelijke andere nationale en/of Europese etiketteringsvoorschriften) worden nageleefd.
De aanwijzing omtrent de bewaring en het gebruik moet worden vermeld indien de drank op een bijzondere wijze moet worden bewaard. Hierbij valt te denken aan lichtalcoholhoudende eierdranken, cream dranken met een laag alcoholpercentage etc., waarvoor bijvoorbeeld de vermelding “na opening gekoeld bewaren en beperkt houdbaar” kan worden gebruikt.
Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze info. SpiritsNL is niet aansprakelijk voor de gevolgen van eventuele onvolkomenheden en/of onjuistheden. Het is belangrijk dat gebruikers zelf nagaan of alle voorschriften uit de EU-verordening 1169/2011 (en mogelijke andere nationale en/of Europese etiketteringsvoorschriften) worden nageleefd.
Deze aanduiding moet bestaan uit de naam of de handelsnaam en het adres van de producent of van de verpakker of van een binnen de EU gevestigde verkoper. Volledige vermelding van het adres, ook als sprake is van een rechtspersoon. Controlerende instanties moeten de ‘food business operator’ kunnen lokaliseren middels het etiket. Refereren naar een webpagina, of alleen telefoonnummer, fax of emailadres is niet voldoende conform artikel 9 (1) (h).
Duidelijke verantwoordelijkheidsverdeling: diegene wiens naam op de verpakking staat (of de importeur bij import uit derde landen) is verantwoordelijk voor de juiste informatie.
Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze info. SpiritsNL is niet aansprakelijk voor de gevolgen van eventuele onvolkomenheden en/of onjuistheden. Het is belangrijk dat gebruikers zelf nagaan of alle voorschriften uit de EU-verordening 1169/2011 (en mogelijke andere nationale en/of Europese etiketteringsvoorschriften) worden nageleefd.
Artikel 26(2) van EU verordening 1169/2011 stelt dat een plaats- of landvermelding moet worden gebruikt, als weglating de koper zou kunnen misleiden t.a.v. de werkelijke oorsprong of herkomst.
Artikel 26(3): Wanneer het land van oorsprong/plaats van herkomst is vermeld en de primaire ingrediënt komt hier niet vandaan, wordt tevens land van oorsprong/plaats van herkomst van dit ingrediënt vermeld of wordt vermeld dat het land van oorsprong/plaats van herkomst van deze primaire ingrediënt verschilt van die van het levensmiddel.
“Primaire ingrediënt” is ingrediënt dat voor minimaal 50% aanwezig is in het levensmiddel.
De Europese Commissie werkt aan regelgeving om nader te bepalen wat als herkomstvermelding wordt gezien en op welke manier de herkomst van het primaire ingrediënt moet worden vermeld
Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze info. SpiritsNL is niet aansprakelijk voor de gevolgen van eventuele onvolkomenheden en/of onjuistheden. Het is belangrijk dat gebruikers zelf nagaan of alle voorschriften uit de EU-verordening 1169/2011 (en mogelijke andere nationale en/of Europese etiketteringsvoorschriften) worden nageleefd.
Bij dranken met meer dan 1,2 volumeprocenten alcohol moet het symbool “% vol.” worden gebruikt en voorafgegaan worden door het werkelijke alcoholgehalte, bepaald bij 20 C.
De vermelding moet duidelijk zichtbaar en goed leesbaar zijn en weergegeven met ten hoogste één decimaal. De aanduiding mag worden voorafgegaan door “alc.” of “alcohol”.
Voor shooters, premixen en andere licht alcoholhoudende dranken geldt een dringend advies om deze aanduiding “alcohol” op te nemen. Dit zal vermoedelijk in de toekomst wettelijk worden verplicht. Een en ander houdt verband met een goede voorlichting, zodat er geen misverstand bestaat over de aanwezigheid van alcohol in het product.
Het eventuele verschil tussen het gedeclareerde en werkelijke alcoholgehalte moet minder dan 0,3% vol bedragen (art. 28 van vo 1169/2011; bijlage XII van vo 1169/2011).
[1] The suffix and optional prefixes included in each linguistic version of Directive 87/250/CEE may differ from the exact wording included in each national law (transposition of the Directive).
Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze info. SpiritsNL is niet aansprakelijk voor de gevolgen van eventuele onvolkomenheden en/of onjuistheden. Het is belangrijk dat gebruikers zelf nagaan of alle voorschriften uit de EU-verordening 1169/2011 (en mogelijke andere nationale en/of Europese etiketteringsvoorschriften) worden nageleefd.
Artikel 5, lid 1i, artikel 22. Die mag in een herleidbare code worden aangebracht en hoeft voor de consument niet “gemakkelijk te begrijpen” te zijn.
Let op: De Europese richtlijn partij-identificatie bevat een voorschrift – dat niet in het WEL is opgenomen – om verplicht de letter “L” te gebruiken, voorafgaand aan de partij-identificatie. Maar dat moet alleen als die code niet duidelijk van andere vermeldingen te onderscheiden is. Bij export geldt de plicht tot vermelding van de letter L in ieder geval wel!
Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze info. SpiritsNL is niet aansprakelijk voor de gevolgen van eventuele onvolkomenheden en/of onjuistheden. Het is belangrijk dat gebruikers zelf nagaan of alle voorschriften uit de EU-verordening 1169/2011 (en mogelijke andere nationale en/of Europese etiketteringsvoorschriften) worden nageleefd.
Gedistilleerdflessen: In het kader van het milieubeleid in de gedistilleerdsector is het sterk aanbevolen om bij afzet in Nederland op iedere gedistilleerdfles het glasbaklogo volgens hiernaast geplaatst model aan te brengen.
Ook importeurs wordt aangeraden bij de buitenlandse producenten hierop aan te dringen. Deze aanbeveling houdt dus geen verplichting in.
Kartonnen dozen, die als omverpakking gebruikt worden voor gedistilleerde dranken, bij voorkeur voorzien van een recycling-symbool en FSC/PEFC gecertificeerd.
Stenen kruiken bij voorkeur voorzien van een vermelding dat deze niet in de glasbak mogen worden gedeponeerd.
Het groene punt, dat in enkele andere landen van de Europese Unie in gebruik is, is in Nederland weliswaar niet verboden, maar heeft hier geen wettelijke betekenis. Het punt op de fles houdt in dat in het betreffende land de producent d.m.v. financiële bijdragen meehelpt aan een recyclingsysteem. Nederland heeft een eigen systeem van recycling waarbij het groene punt geen rol speelt.
Wanneer u beschikt over een erkend e-wegingssysteem (erkend door de NVWA) dan mag u gebruik maken van het vermelden van het e-teken (het teken omschreven in bijlage I, punt 3.3, van Richtlijn 76/211/EEG).
De voorwaarden voor het afvullen volgens het ‘gemiddelde principe’ zijn onder meer in het Warenwetbesluit hoeveelheden voorverpakkingen besluit omschreven. Deze regel houdt in dat het gemiddelde gewicht van de partij tenminste gelijk moet zijn aan het gewicht dat op het etiket vermeld staat. Er is wel een belangrijke voorwaarde aan gekoppeld. De producent moet nauwkeuriger gaan afvullen. Er mag geen grote spreiding zijn in de afvulgewichten.
Beschikt u niet over een erkend e-wegingssysteem dan moet u afvullen volgens het ‘minimum’-principe en moet in elke verpakking tenminste de op die verpakking of op het etiket aangegeven hoeveelheid, aanwezig zijn. Het gebruik van een teken, dat op het e-teken lijkt of ermee kan worden verward, is verboden.
Leden van SpiritsNL etiketteren het zwangerschapslogo.
De alcoholbranche spant zich in om het toepassen van het zwangerschapslogo te stimuleren. Dit is gebeurd via de sectororganisaties, waaronder SpiritsNL en STIVA. Neem voor het logo contact op met secretariaat SpiritsNL of download het logo van de website van SpiritsNL (beeldbank).
Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze info. SpiritsNL is niet aansprakelijk voor de gevolgen van eventuele onvolkomenheden en/of onjuistheden. Het is belangrijk dat gebruikers zelf nagaan of alle voorschriften uit de EU-verordening 1169/2011 (en mogelijke andere nationale en/of Europese etiketteringsvoorschriften) worden nageleefd.
Bekijk andere onderwerpen
Neem contact met ons op en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de gedistilleerde dranken sector. Van nieuwe wetgeving tot branche-innovaties – wij informeren je graag!
SpiritsNL
Contact
2516 AH Den Haag
IBAN: NL34ABNA0622643142
KvK: 34167199
BTW: NL81.03.11.756.B.01